IKO: Forside / Barnehage / Pinse i barnehagen

Handlevogna er tom

Fakta om IKO

Facts on IKO

Trosopplæringskonferansen

Mentortjenesten

Publikasjoner

Kurs og konferanser

Høringsuttalelser

Kontakt IKO

Gaver til IKO

Pinse i barnehagen

Pinse i barnehagen

Foto: Illustrasjonsbilde

Kanskje kan pinsen skape rom for undring, glede, sang og felleskap?

Publisert: 20.05.2009 Av: Anne Aicher


Pinse, det er glede. Sommer, sol, blomster! Glade barnehagefolk som endelig kan løpe ut med sko og ikke kle på 100 ting først!

Så kommer kirkens fødselsdag midt i den vakre tiden. Pinse- fra det greske ordet pentekoste, som betyr den ”femtiende”; dagen etter påske. De enkelte barnehager har ulike tradisjoner for hvordan de feirer pinsen. Det faller naturlig å se pinsen i rammen av de bibelske fortellingene om påsken og Jesu venners erfaringer etter hans død og oppstandelse. Pinsen som en høytid med rom for glede og undring byr på mangfoldige muligheter for feiring i barnehagen eller ved et kirkebesøk.

Heftet Her er sol og glede av Torun Flatland og Eyvind Skeie fra 1996 har fine innspill til både maidager, Kristi himmelfart og pinse.

Kari Lilleaasens bok Mens dei var samla (2004), illustrert av Ingrid Jangaard Ousland, gir med sin klare, enkle tekst og duse, rolige bilder god anledning til å leve seg inn i det forunderlige som skjedde den gangen.

Pinsefortellingen(2009) av Kristin Gunleiksrud, med illustrasjoner av Carolina Mari Finngård, tar utgangspunkt i disiplenes spørsmål, i deres redsel og i ventetiden på Den hellige ånd. Teksten forteller hva som hendte på en måte som barn helt ned i 3-4- årsalderen kan følge. Bildene er rike på uttrykk, malt i lysende glade farger, og utfyller bokas tekst. Mange detaljer vil gi barna mye å snakke om, undre seg over og gi anledning til samtaler om det store og uforklarlige som skjedde. Kanskje har barna evner til å ta opp i seg dette underet uten de store forklaringer på en måte som voksne kan lære av?

Hvis pinsen kan være en anledning til å skape rom for undring, glede, sang og fellesskap der barn og voksne møtes rundt gode fortellinger og bilder, farger og symboler kan vi kanskje få oppleve noen pinseundre rundt omkring?

(Les mer om bøkene, og få mulighet til å kjøpe dem, ved å klikke på boktitlene.)